Vraag & Antwoord

 

Algemeen

V: Ik ben particulier, Is Zakelijk Glas ook aan mij besteed?
A: Dit is geheel afhankelijk van uw privebehoefte. Heeft u in prive dezelfde behoefte aan bijvoorbeeld hoge up- en downloadsnelheid, zekerheid en service als een zakelijke klant dat heeft, dan heeft u met Zakelijk Glas van KPN een uitstekende oplossing.

V: Ik heb niet eerder van Zakelijk Glas gehoord. Hoe kan ik snel informatie krijgen over wat dit is en of het voor mijn situatie interessant is?
A: Door het invullen van de postcodecheck en het versturen van uw gegevens zult u geheel vrijblijvend gebeld worden door business partner Mediacaster BV van KPN. Deze zal met u de voor u best passende mogelijkheden doornemen.

V: Waaruit bestaat het Zakelijk Glas aanbod?
A: Zakelijk Glas kent twee verschijningsvormen: Zakelijk Glas Bedrijventerreinen en Zakelijk Glas Stedelijk.

  • Zakelijk Glas Bedrijventerreinen bestaat standaard uit een snelle Zakelijk Internet aansluiting die over een Zakelijk Glas drager wordt geleverd.
  • Zakelijk Glas Stedelijk bestaat uit een Zakelijk Glas drager met een Ethernet interface en Zakelijk Internet.

V: Hoe lang duurt het uitrollen van een nieuw Zakelijk Glas Bedrijventerrein?
A: Dit zijn de trajecten waarbij eerst een aantal klanten gevonden wordt, alvorens geïnvesteerd wordt in de algemene infrastructuur. Bij de postcodecheck zal aangegeven worden of er sprake is van ‘vraagbundeling’. Ziet u niets vermeldt? Dan is Zakelijk Glas al direct leverbaar. De complete uitrol vanaf het aanvragen van graafvergunningen tot en met het activeren van de verbindingen duurt circa 6 tot 9 maanden.

V: Wat is een Zakelijk Glas Access?
A: Een Zakelijk Glas Access is de toegang die de klant krijgt tot het KPN (diensten) netwerk en bestaat uit een glasvezelaansluiting en een CPE (‘modem’). De poorten van de CPE vormen het koppelvlak van de Zakelijk Glas dienst naar de klant. Een Zakelijk Glas Access wordt altijd enkelvoudig gerealiseerd, er wordt een CPE geplaatst. Zakelijk Glas met een redundante glasvezel Access (of protected zoals bij E-VPN) is niet mogelijk. Klanten die in een Zakelijk Glas gebied gevestigd zijn maar toch nog hogere beschikbaarheid willen dan de enkelvoudige CPE, kunnen een E-VPN met protected Access afnemen.

V: Wat is Zakelijk Internet?
A: Zakelijk Internet is een Internet Access vorm bedoeld voor onder andere de Zakelijk Glas klanten. De dienst is niet helemaal vergelijkbaar met Corporate Internet aanbod van KPN. De Service Level Agreement van Zakelijk Internet is standaard. Ook kent Zakelijk Internet aanzienlijk minder mogelijke bandbreedtes. Daarentegen kent Zakelijk Internet wel lagere tarieven. Zakelijk Internet kan alleen in Zakelijk Glas gebieden worden aangeboden.

V: Wat is een VPN?
A: Bij Zakelijk Glas (en E-VPN ) wordt de term VPN gebruikt voor een virtuele verbinding tussen twee of meer locaties die voorzien zijn van een Zakelijk Glas (of E-VPN) Access. Een VPN is de logische verbinding tussen locaties en heeft de volgende kenmerken: Bandbreedte (Mbps) , Service klasse (Premium of Entry) en Bereik (Campus, City, Regionaal of nationaal).
Opgemerkt moet worden dat ook de term “VLAN” in dit zelfde verband vaak gebruikt wordt door klanten of andere partijen én dat een VLAN ook een term is die de klant in zijn eigen LAN netwerk gebruikt. De VPN’s zijn transparant voor VLAN’s. Zo is het mogelijk om meerdere VLAN’s te transporteren over een VPN.

V: Wat gebeurt er op de klantlocatie bij aanleg van Zakelijk Glas?
A: KPN zal contact opnemen met de klant over het aanleggen van een glasvezelverbinding naar de betreffende klant vestiging. Na het aanbrengen van de glasvezelverbinding plaats KPN een Ethernet switch (de CPE), dit samen is de Zakelijk Glas Access.
Optioneel kan de CPE in een door KPN te leveren 19” kast worden geplaatst. De 19” kast maakt geen onderdeel uit van de levering van de Zakelijk Glas dienst. Als de klant een 19” kast wenst zal deze tegen meer kosten geleverd worden. Een 19”kast is niet verplicht, maar in het algemeen wel een goede bergruimte voor uw internet- en netwerkapparatuur. Mediacaster BV kan u hierover goed informeren.
Apparatuur voor het leveren van Zakelijk Internet (hier wordt een router voor geplaatst) wordt aan de CPE gekoppeld. Indien u kiest voor een 19” kast, dan komt alle apparatuur (overzichtelijk en beschermd) in dezelfde kast. Na een functionele test wordt de Zakelijk Glas Access opgeleverd.

V: Is het mogelijk om diensten van een andere gebruiker (bijv. de buren) via één Zakelijk Glas Access te leveren?
A: Het is niet toegestaan om één Access af te nemen, waarover diensten naar andere contractanten worden door gekoppeld. Alle diensten, die in combinatie met een Zakelijk Glas Access worden aangeboden, moeten over dezelfde adres en contractantgegevens beschikken. U kunt natuurlijk wel diensten doorberekenen aan andere klanten.

V: Ik heb mijn vestiging in een bedrijfsverzamelpand, is het mogelijk om diensten (zoals Zakelijk Internet) via één centrale Zakelijk Glas Access te leveren?
A: Het is niet mogelijk om in geval van een bedrijfsverzamelband één Access af te nemen, waarover alle klanten in hetzelfde bedrijfsverzamelband diensten (bijv. Zakelijk Internet) aanvragen bij KPN.
Alle diensten, die in combinatie met een Zakelijk Glas Access worden aangeboden, moeten over dezelfde adres en contractantgegevens beschikken. U kunt natuurlijk wel diensten doorberekenen aan andere klanten.

V: Is Zakelijk Internet verplicht onderdeel van Zakelijk Glas?
A: Ja

Functionaliteit

V: Wat is de snelheid van een Zakelijk Glas aansluiting
A: De standaard Access snelheid van een Zakelijk Glas Aansluiting is 100Mbps.
Klanten die meer Access bandbreedte nodig hebben kunnen kiezen voor E-VPN, met een maximale accessnelheid van 1Gbps of contact met ons opnemen rondom overige mogelijkheden.
Let op: Access snelheid is de snelheid die de Zakelijk Glas poort aan kan: dit is niet de troughput van een VPN verbinding tussen twee aansluiting: die wordt namelijk bepaald door VPN snelheid en Service klasse (de klant kan deze zelf bepalen en aanvragen).

V: Kan ik als Zakelijk Glas klant ook een Zakelijk Glas aansluiting aanvragen voor een andere locatie ergens anders in Nederland?
A: Het Zakelijk Glas aanbod is gebiedsgebonden. Niet op alle Bedrijventerreinen of stedelijke gebieden is Zakelijk Glas beschikbaar. Een andere Zakelijk Glas aansluiting kan daarom alleen als KPN in dat gebied ook Zakelijk Glas aanbiedt. Als dat niet het geval is, dan kan daar een E-VPN aangeboden worden. Dit is duurder, maar de klant kan dan een onderlinge verbinding (IP-VPN) maken. Bij een multi site organisatie is de kans groot dat de andere locaties van de klant niet in Zakelijk Glas gebieden liggen. Wij kunnen overigens tevens nagaan bij andere providers wat de mogelijkheden in uw regio zijn. Neem in zo'n geval contact met ons op.

V: Hoeveel Ethernet poorten krijg ik ter beschikking op zijn CPE.
A: Omdat KPN een zo efficiënt mogelijke CPE in wil zetten (en de CPE keuze van KPN daardoor kan wijzigen naar verloop van tijd) wordt uit gegaan van 4 poorten.

V: Wat is een VLAN ID?
A: Dit is een identifier die u als klant zelf in uw eigen netwerk in heeft gesteld en waarmee de u in uw eigen domein de VLAN’s van elkaar kunt onderscheiden. Het is dus aan u als klant om deze te definiëren en aan KPN door te geven. Meer informatie over VLAN’s vindt u op: http://www.oit.ucsb.edu/committees/CNC-BEG/vlan_id.asp

V: Wat is de typische delay op een Zakelijk Glas Verbinding?
A: Dit is een typische vraag indien u met VoIP aan de slag wilt gaan. Delay op één Zakelijk Glas aansluiting is op zich niet gedefinieerd: het gaat om delay tussen twee locaties.
Deze delay is niet anders dan bij E-VPN en typisch < 5 ms.

V: Wat is het verschil tussen een Entry en een Premium VPN.
A: Entry en Premium zijn kwaliteit klassen van de VPN verbindingen. Eenvoudig gezegd betekent een premium VPN dat u altijd 100% van de bestelde VPN bandbreedte kunt gebruiken. Een Entry VPN biedt typisch 20% van de bestelde bandbreedte maar biedt wel de mogelijkheid om indien voorradig te pieken tot de accessnelheid. Entry VPN is daarom aanmerkelijk goedkoper. Merk op dat Entry kwaliteit VPN in relatie tot ethernet voor heel veel toepassingen prima voldoet. Voor tijdkritische toepassingen is een premium VPN mogelijk aanbevolen.

V: Wat zijn de Zakelijk Internet varianten die geleverd kunnen worden
A: Zakelijk Internet is in de volgende varianten beschikbaar:

  • 2 Mbps symmetrisch 1:10
  • 2 Mbps symmetrisch 1:1
  • 10 Mbps symmetrisch 1:10
  • 10 Mbps symmetrisch 1:1
  • 50 Mbps symmetrisch 1:10

V: Wat is het verschil tussen Zakelijk Internet en Corporate Internet
A: Zakelijk Internet (ZI) kan niet gezien worden als de goedkope variant van Corporate Internet (CI). ZI kent aanzienlijk minder beschikbare internet bandbreedtes dan CI. Daarnaast zijn de SLA’s van CI uitgebreider dan die van ZI. Vooral klanten die voor hun business afhankelijk zijn van de beschikbaarheid van Internet, zijn het beste uit met CI.

V: Kan ik Corporate Internet krijgen over Zakelijk Glas?
A: Corporate Internet kan niet geleverd worden over Zakelijk Glas. Indien u dit toch wenst, dan zult u kunnen migreren naar E-VPN.

V: Ik wil een beheer breedband IP netwerk i.p.v. een Ethernet netwerk. Kunnen we dat ook aanbieden?
A: Sommige klanten wensen expliciet een beheerd (laag 3) routernetwerk af te nemen versus een Ethernet netwerk (laag 2). Redenen kunnen zijn: beleid, beheerskosten, TCO, kennis of middelen.
Zakelijk Glas maakt gebruik van Ethernet VPN technieken en is een laag 2 dienst. Binnen KPN bestaat het ONE concept. ONE MKB is het concept wat voor de Zakelijk Glas doelgroep interessant kan zijn. Omdat IP netwerken een belangrijke hoeveelheid klantspecifeke keuzes kent dient u hiervoor contact op te nemen met uw account manager of business partner van KPN.

V: Ik heb al Zakelijk Glas maar wil groeien naar een hogere bandbreedte of een hogere beschikbaarheid van zijn Access. Wat kan ik doen?
A: Zakelijk Glas heeft een beperkt aantal mogelijkheden in beschikbare bandbreedtes. Daarnaast kan een Zakelijk Glas Access niet redundant uitgevoerd worden. Indien u een hogere Access bandbreedte wenst dan 100Mb of een redundante Access nodig heeft voor hogere beschikbaarheid, is het E-VPN aanbod een betere oplossing.
In dat geval kunt u de Zakelijk Glas aansluiting migreren naar een E-VPN Access en omzetten in een E-VPN contract. Het maandbedrag wordt aangepast aan het E-VPN tarief er wordt een eenmalig upgrade tarief gerekend. Van eventuele fysieke omzetting van de verbinding wordt u uiteraard op de hoogte gesteld.

Orderen, aanschaf

V: Hoe kan ik Zakelijk Glas bestellen?
A: U kunt uw interesse tonen door uw gegevens in de postcodecheck in te vullen en vervolgens de stappen die daarop volgen afmaken. Uw gegevens zoals ingevuld op deze website worden behandeld door KPN business partner Mediacaster BV. Deze zal met u de mogelijkheden bespreken en het order- en leverproces met u doornemen.

V: Wat is de levertijd voor Zakelijk Glas?
A: Levertijd voor Zakelijk Glas order is sterk afhankelijke van de situatie. Gestreefd wordt naar levering binnen 16 weken. Levertijd voor een change op een bestaande Zakelijk Glas aansluiting is vastgelegd in de dienstbeschrijving.

V: Welke informatie ontvang ik verder nog?
A: U ontvangt bevestigingsbrief van de opdracht met de geplande opleverdata. Na acceptatie van de opdracht begint de operationele leverfase.

Achtergronden

V: Hoe veilig is Zakelijk Glas?
A: Heel veilig, enerzijds door de logische scheiding tussen de specifieke klant VPN en die van andere klanten en anderzijds door beveiliging van de KPN op centrales en in de systemen. Daarmee is de integriteit en de vertrouwelijkheid voor de klant gewaarborgd.

V: Het KPN netwerk is toch een “geshared” netwerk? Hoe kan KPN dan bandbreedtegaranties afgeven?
A: Het netwerk waar Zakelijk Glas gebruik van maakt is inderdaad een “geshared” netwerk in die zin dat meerdere klanten de onderliggende infrastructuur en platformen gebruiken. Door “shaping en/of policing technieken” van het aangeboden klant ethernetverkeer aan de ingress (input) zijde van het netwerk wordt prioriteit aan klant verkeer toegekend. Verkeer van een klant die kiest voor de entry variant zal daarom een lagere prioriteit krijgen, vergeleken met verkeer van een klant die kiest voor een premium variant.
Voor iedere dienst die een klant wenst wordt er een dedicated VPN gemaakt. De technieken die KPN hiervoor gebruikt garanderen dat klanten niet bewust of onbewust in elkaars netwerk kunnen inbreken.
Door pro-actief bandbreedtemanagement zorgt KPN dat er altijd voldoende bandbreedte beschikbaar is om te allen tijde ruimschoots aan de maximale bandbreedte garanties te kunnen voldoen. Overigens blijft de security en integriteit van de klant data daarbij uiteraard gegarandeerd.

Postcode check

Met de postcodecheck hierboven weet u razendsnel of uw locatie in een gebied ligt waar Zakelijk Glas leverbaar is. Als dit zo is kunt u van het stabiele en bedrijfszekere Glasvezelnetwerk van KPN gebruikmaken tegen bijzonder interessante tarieven. Is Zakelijk Glas beschikbaar? Vul dan uw gegevens in en verzend! U wordt teruggebeld door Mediacaster BV. Is Zakelijk Glas niet beschikbaar en heeft u alsnog de behoefte aan hoge bandbreedte, en/of  koppeling van bedrijfsnetwerken middels VPN verbindingen? Dan zijn bijvoorbeeld Ethernet VPN, Corporate Internet, IP-VPN,  Epacity, of ONE van KPN hoogwaardige oplossingen welke u zeker met business partner Mediacaster BV van KPN wilt bespreken. Vul dan alsnog het contactformulier in.